Hoe verder met het bestuur?

Direct toen bekend werd dat Wilke zou vertrekken is er in Draagkracht een oproep gedaan aan belangstellenden voor het bestuur. Rond het terugtreden van Corry is dat herhaald en hebben we vanuit het bestuur vergeefs pogingen gedaan om de vacatures ingevuld te krijgen. Gelukkig ligt de verantwoordelijkheid voor de parochie als het gaat om de pastorale zorg bij het pastoraal team en dat weet zich gedragen door een grote groep vrijwilligers die in de verschillende parochiekernen op de terreinen van het vieren, het leren, zorgen en dienen zeer actief is. De zorg voor het beheer ligt bij ondergetekende als pastoor die deze zorg deelt met het parochiebestuur. Als er geen bestuur is dat bevoegd kan optreden omdat er minder dan 5 leden zijn, dan moet de pastoor tenminste twee parochianen hebben die hem in zaken van economisch aangelegenheden adviseren. Gelukkig heb ik twee capabele parochianen gevonden die dat willen doen zolang er geen bevoegd bestuur is, en ik hoop dat ze spoedig door de bisschop worden benoemd. Maar deze situatie moet niet te lang duren. Want afgezien van het werk dat dat voor mij als pastoor met zich meebrengt en dat op kosten gaat van mijn pastorale taken, is het parochiebestuur ook het adviescollege voor het pastoraal team als het gaat om het algemeen pastoraal beleid in de parochie. Daarom doe ik wederom een beroep op de parochianen om te overwegen mij bij de beheerstaken die bij de parochie horen te willen ondersteunen en het team van advies willen dienen bij het uitzetten van het pastoraal beleid in onze grote parochie.
Dus: Wie helpt er mee?

Ik zie uit naar positieve reacties!

Hierbij nogmaals mijn oproep:

Wie helpt mij besturen?

Een parochie met zo’n kleine 25.000 geregistreerde leden verdeeld over 6 geloofsgemeenschappen met evenzovele kerkgebouwen en allerlei activiteiten op het gebied van het vieren van en de voorbereiding op de sacramenten en geloofsverdieping, het omzien naar elkaar en hulpverlening aan minder bedeelden.. Zo’n parochie kan geen pastoor in zijn eentje besturen. Gelukkig kan ik met mijn beide collega’s de pastorale verantwoordelijkheid delen en worden wij gesteund door vele vrijwilligers. Maar ook het advies ten aanzien van de koers die wij als parochie varen alsmede het samen dragen van verantwoordelijkheid voor de financiën, de gebouwen en andere hulpmiddelen zoals parochieblad, website, computers en telefonie, en voor de inzet van betaalde krachten en vrijwilligers, dat alles is noodzakelijk om leiding te kunnen geven aan zo’n grote parochie die volop in beweging is.

Daarom ben ik op zoek naar 6 mensen die als leden van het parochiebestuur samen met het team de schouders willen zetten onder deze mooie maar grote opdracht. Dat is een dienst aan het geloven in en aan de verkondiging van de blijde boodschap in deze en de komende jaren in het omvangrijke gebied van onze parochie. Concreet zoek ik naar parochianen, mannen en vrouwen, tussen 21 en 71 jaar in het volle bezit van hun burgerlijke rechten, die:
- woonachtig zijn in onze parochie of voorkeursparochiaan zijn;
- door vrijwilligerswerk, regelmatig kerkbezoek of kerkbijdrage actief betrokken zijn bij de parochie;
- bereid en in staat zijn tot onderling overleg o.a. tijdens de maandelijkse avondvergaderingen;
- het gezamenlijk beleid als uitgangspunt voor ogen hebben;
- verantwoordelijk willen en kunnen zijn voor een deeltaak van het parochiebestuur;
- discreet om kunnen en willen gaan met vertrouwelijke informatie;
- zich houden aan gemaakte afspraken;
- zich houden aan de gedragscode voor vrijwilligers.

Als u zo’n parochiaan bent, denkt u er dan eens over of u zich beschikbaar stelt voor deze dienst aan onze parochiegemeenschap. Ik ga graag met u in gesprek.
U kunt zich bij mij melden en een afspraak laten vastleggen via het centraal parochiesecretariaat: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. of tel: 06-52590015.

Dank voor uw aandacht.
Capelle aan den IJssel, september 2021

Pastor Huub Flohr,
pastoor en moderator van het pastoraal team parochie Sint Christoffel bisdom Rotterdam