Advent-vieringen Caeciliakerk

Op vrijdag 4, 11 en 18 dec om 10:30 uur
Hoop, Nabijheid, Genezing

Adventvieringen in coronatijd

De Adventtijd is een tijd van wachten en verwachten. 20 eeuwen geleden wachtte het Joodse volk op de komst van een reeds lang aangekondigde redder en verlosser. Zij zagen reikhalzend uit naar de sterke man, die eindelijk de Romeinse bezetter uit hun land zou verjagen. Wat ze kregen was een weerloos kind in een kribbe. In de kerk van de 21e eeuw herbeleven we elk jaar opnieuw het hoopvol wachten op datzelfde Kind, dat licht en vrede brengt in onze wereld en in ons bestaan. Niet met wapengekletter en machtsvertoon, maar met zachtheid en warmte.

Vrouw in mistig landschapDe Advent associëren we gemakkelijk met duisternis en somberheid. Een gevoel dat versterkt wordt doordat in dit jaargetijde het zonlicht zich grotendeels schuilhoudt. Dit jaar is dat gevoel extra sterk. Het coronavirus drukt steeds zwaarder op iedereen en een einde aan de pandemie-ellende is nog niet in zicht. Net als de Joden in de tijd waarin Jezus werd geboren, zien wij ook hoopvol uit naar licht aan het einde van de tunnel. Voorlopig is dat er helaas nog niet en zullen we Kerstmis waarschijnlijk sober en bescheiden moeten vieren.

Thema's

Aansluitend bij het gevoel van duisternis en somberheid dat leeft in deze Advent-/coronatijd, heeft de DOP-groep gezocht naar een leidraad voor de drie vrijdagochtendvieringen die daaraan rechtdoet. In enkele kernbegrippen neergezet luidt deze: “van uitzichtloosheid naar hoop”; “van eenzaamheid naar nabijheid”; en “van ziekte naar genezing”. Deze drie paren van tegengestelde begrippen richten onze blik automatisch naar het licht. Licht dat er al is, maar waaraan we nog eens speciaal herinnerd moeten worden en dat misschien ook al voorzichtig doorbreekt.

Praktisch

De drie paren van kernbegrippen zullen de onderwerpen zijn van de vrijdagochtendvieringen op respectievelijk 4, 11 en 18 december. Aanvang 10.30 uur. Vanwege de coronamaatregelen die in onze kerk van kracht zijn, worden de vieringen niet gehouden in de Mariakapel maar in de kerkzaal. Het maximale aantal bezoekers is 30. Op grond van de bezoekersaantallen van eerdere jaren is de verwachting dat we binnen dit aantal blijven en is aanmelding vooraf niet nodig. In de kerk zorgen vrijwilligers voor de coronabegeleiding zoals gebruikelijk op zondag.

<<  December 2020  >>