Stichting Laetare

De kerkelijke stichting Laetare gaat terug op een initiatief in 1954. Een groep vrouwen, aangesproken door Jezus’ leven, werk en inzet voor medemensen, verenigen zich. Op eigen wijze zetten zij zich in om iets van die Geest waar te maken, onopvallend en ieder vanuit haar eigen beroep en leefmilieu. Dat deden zij door ongehuwd, luisterend en dienend te leven en verantwoord om te gaan met talenten, tijd, geld, goed en bezit.
Rond 2011 was het aantal actieve leden dermate gedaald, dat besloten werd de activiteiten te staken. De gelden die toen vrijkwamen werden ondergebracht in een fonds. Een kleine groep betrokkenen beheert tegenwoordig dat fonds en houdt zo “de geest van Laetare” levend.
De stichting Laetare biedt financiële steun aan kleinschalige projecten in Nederland, en soms zelfs ook daarbuiten. Vanuit haar geschiedenis wil Laetare vooral omzien naar de kwetsbare mensen aan de rand van de samenleving, zorg dragen voor zieken en geloofsonderwijs stimuleren. Daarnaast staat Laetare ook open voor andere initiatieven en projecten.

Een voorbeeld
Het bovenstaande is nogal algemeen. Laat ik een voorbeeld geven. Het Jacobshospice aan de Koningin Emmakade in Den Haag is een warme en huiselijke plek waar zieke mensen wanneer verzorging thuis niet meer haalbaar is, de laatste weken van hun leven kunnen doorbrengen. Dankzij de inzet van een professioneel team en vele vrijwilligers is het een warme gastvrije plaats van hartelijke opvang; niet alleen voor de gastbewoners, maar ook voor hun familie en vrienden. Er komen ook regelmatig jonge kinderen over de vloer.

Onlangs kwam van dit hospice bij Laetare een vraag om geldelijke ondersteuning bij de realisatie van een meer kindvriendelijke omgeving. De aanvraag werd gehonoreerd. Met de donatie uit het fonds is nu een fleurige speelhoek gerealiseerd, met speelkeukentje, knutsel/tekentafel, speelgoed en vooral een prachtige wonderkast op wieltjes ( die dus naar alle kamers in het huis toe kan ) die een ware schat aan creatieve mogelijkheden bevat.
Zo is er met de steun van Laetare in de ernst van deze hospiceomgeving een vrolijke hoek voor de kleintjes gerealiseerd, waar ze spelend en knutselend aan de gang kunnen; een prachtige manier ook om zich kunnen uiten. En ik kan u vertellen dat de groten er ook dankbaar gebruik van maken.

Een project aanvragen
Misschien komt er nu bij u een project in gedachten, dat past in het Laetare gedachtengoed. Hoe loopt dan de aanvraag? Daarvoor is een formulier beschikbaar, dat u kunt downloaden via de website laetare.nu. Op die plek vindt u tevens verdere informatie over de organisatie.
U vult het formulier in en stuurt het naar de stichting. In het voor- en najaar vergadert het bestuur, komen de aanvragen ter sprake en wordt daarover besloten.

Voor alle duidelijkheid: Laetare ondersteunt niet rechtstreeks individuele personen. We werken vooral via projecten die al door organisaties worden opgezet en gecontroleerd. Op deze manier ontstaat transparantie met betrekking tot de besteding van het geld, zonder een (zwaar) controleapparaat in te richten.
Laetare steunt bij voorkeur relatief kleinschalige projecten, met name initiatieven die uit de gemeenschap zijn ontstaan. Hoewel voortgekomen uit een Rooms Katholieke organisatie en ook nu nog onderdeel van het Bisdom Rotterdam, is de steun niet enkel beperkt tot “katholiek of christelijk”. Onze blik is breder!

Peter van Beurden, adviseur Laetare en vrijwilliger Jacobshospice.

<<  <  Januari 2023  >  >>