De Stille Omgang a'dam

16/17 maart

Rotterdam, 31 januari 2024

Aan de parochiesecretariaten / redacties parochiebladen en/of  andere belanghebbenden,

Ook dit jaar is er de mogelijkheid om naar de Stille Omgang te gaan.
De pelgrimagetocht is in de nacht van zaterdag 16 op zondag 17 maart 2024

Het Gezelschap van de Stille Omgang Rotterdam organiseert de mogelijkheid om deel te nemen aan de Stille Omgang in Amsterdam. Gezamenlijk, met andere groepen pelgrims, gaan wij naar de H. Mis in de 'Obrechtkerk' in Amsterdam Oud-Zuid. Daarna vindt een korte verplaatsing per bus plaats naar het beginpunt van de tocht. Deze route is gelijk aan de route die de pastoor van de Oude Kerk in 1345 liep, nadat hij getuige was geweest van een eucharistisch wonder dat aan een zieke geschiedde: het Mirakel van Amsterdam. De tocht duurt ongeveer een uur.

Vertrektijden
De organisatie heeft uit praktische overwegingen besloten de vertrektijden en één opstapplaats aan te passen. Wij gaan voorlopig van één (dubbeldekker) bus uit met een extra stop in Voorburg. Mocht het aantal aanmeldingen noodzaken tot het inzetten van twee bussen dan zullen de vertrektijden en opstapplaatsen, op het laatste moment, nog aangepast worden. De verwachte terugkomsttijd in Rotterdam-Noord zal zo omstreeks 1:00 uur ’s nachts zijn. Daarna worden de deelnemers naar hun eigen opstapplaats teruggebracht.

Thema 2024
Het thema voor 2024 luidt:  ‘Pelgrims van hoop, biddend voor vrede’
Paus Franciscus heeft 2025 opgeroepen als een Heilig Jaar of Jubeljaar met het internationale thema 'Pelgrims van de hoop.' Hij heeft alle gelovige gevraagd om voorafgaand aan dit Jubeljaar een jaar van gebed te houden. Wij zullen gehoor geven aan zijn oproep en zullen ons voegen aan deze intentie.

Een Jubeljaar is een traditie in de katho­lie­ke kerk die teruggaat tot het jaar 1300 en is gebaseerd op een nog ouder Joods gebruik. Aanvanke­lijk werd een Jubel­jaar eens in de 50 jaar gehou­den en te­gen­woor­dig eens in de 25 jaar. Het is een jaar om extra aan­dacht aan je geloof te beste­den, om te pel­gri­meren en om een nieuwe start te maken. Een bekende traditie tij­dens een Heilig Jaar is het plech­tig openen van de zogeheten ‘heilige deuren’, waardoor pelgrims de vier grote basilieken in Rome kunnen betre­den.

...biddend voor vrede
Het tweede deel van de gebedsintentie verwijst naar de dagelijkse actualiteit waarin vrede in de wereld niet vanzelfsprekend is. Er woeden verschillende conflicten in de wereld waarin vele onschuldige slachtoffers zijn getroffen, denk aan Oekraïne, Nagorno Karabach, Kosovo, Israël en Palestina.
De kosten van deelname
Ondanks de, wederom, gestegen kosten hebben wij de deelnamekosten dit jaar niet verhoogd. De deelnamekosten zijn € 25,00 per pelgrim.
Wij willen graag dat er meer jongere deelnemers zich willen aansluiten bij de pelgrimage. Daarom zij de deelnamekosten voor jongvolwassenen (t/m 17 jaar) en studenten (met studentenpas) € 15,00 per persoon.
Wij hopen dat er dit jaar meer deelnemers aan deze bijzondere bedevaart zullen meedoen.
Aanmelden voor de Stille Omgang
Pelgrims kunnen zich aanmelden bij de contactpersonen van de parchiegemeenschapof via de website:
www.destilleomgang.nl/SOAanmelden.html
Loop in gedachte met ons mee. Wij dragen (letterlijk) uw naam op ons hart mee
Heel veel leden, pelgrims, oud-pelgrims en andere belangstellenden dragen De Stille Omgang een warm hart toe. Wij bieden de mogelijkheid om “in gedachte met ons mee te lopen”. Zo kunt u het ons (financieel) ondersteunen en toch deelnemen aan de pelgrimage, ook als u daartoe niet (meer) in staat bent om zelf mee te lopen.
Uw aanwezigheid wordt op twee manieren gestalte gegeven. Een van de deelnemers draagt, letterlijk, uw naam of intentie (op papier) op zijn hart met zich mee. Daarnaast wordt uw naam/intentie tijdens de eucharistieviering op het altaar gelegd.
Voor deze vorm van deelname vragen wij € 12,50, maar u mag natuurlijk ook meer aan ons schenken.

U kunt uw deelname kenbaar maken via de e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. o.v.v. “Ik loop in gedachte mee” met daarbij de naam die uw vermeld wilt hebben en het bedrag dat u aan ons overmaakt. Het toegezegde bedrag kunt u overmaken op rekening
NL 51 INGB 0007 3224 08 t.n.v. De Stille Omgang Rotterdam o.v.v. “ik loop in gedachte mee”.
Ik kunt uw “deelname in gedachte” ook aanmelden via de website:

Publiciteit
Wilt u zo vriendelijk zijn om een mededeling/artikel te wijden aan deze bijzondere bedevaart.

Bijgaand treft u informatie in de vorm van een flyer. Tevens is een A3-poster beschikbaar voor publicatie op de diverse locaties. De flyers en posters zijn te bestellen (graag met aantal) via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken..

Wij zoeken voor de diverse locaties nog contactpersonen waarbij pelgrims zich kunnen aanmelden. Wellicht voelt één van u zich hiertoe geroepen?
Neem dan contact met ons op (06-46831386 of per e-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.).

Claudius van 't Westende Meeder
 voorzitter