450 jaar martelaren van Gorcum

Ga (online) op bedevaart naar Brielle

Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat in Brielle negentien geestelijken hun leven gaven. Wij kennen hen als de Martelaren van Gorcum. Het Bedevaartsoord Brielle wil daar dit jaar op een bijzonder wijze bij stilstaan en op 9 juli met velen de Nationale Bedevaart vieren. Komt u ook? De Nationale Bedevaart begint om 11:00 uur met een plechtige eucharistieviering met Mgr. Van den Hende als hoofdcelebrant en wordt rond 15.30 uur afgesloten met een sacramentsprocessie. Breng alvast een bezoek aan Brielle en ga online op bedevaart. Scan de QR-code of klik op de video. Voor deze pelgrimage hoeft u de deur niet uit. Van harte welkom!

Video ‘Martelaren van Gorcum bid voor ons’

“In die turfschuur zijn die negentien mannen om het leven gebracht door verhanging”, vertelt Nel Adam over de plek in Brielle waar de Martelaren van Gorcum stierven in 1572. “Ze hadden al heel veel pijn geleden, geestelijk en lichamelijk, voordat ze op deze plek terecht kwamen.” Nel Adam is gids op het heiligdom in Brielle. Ze laat er bijzondere plekken zien en spreekt over de band die ze heeft met de Martelaren van Gorcum. Ook Tomas van Driel komt graag in Brielle. “Voor mij is deze bedevaartplek echt een plek van kracht, om weer op krachten te komen. Om met die kracht weer die andere bedevaart te maken: van hier naar de mensen toe.” Nel Adam: “Het is een gruwelijke plek. En toch, alle mensen die hier binnenkomen zijn hier stil. Ze hebben hier vrede in hun hart en vinden het heerlijk om hier rond te lopen. Het is ook een heerlijke, rustige plek.” Klik op de video.

Stripverhaal over de Martelaren van Gorcum
“De Tijdelijke Dood” is het stripverhaal over de gebeurtenissen in 1572 die leidden tot de dood van de Martelaren van Gorcum. Het stripverhaal is getekend door Geert de Sutter en verscheen voor het eerst in 2007 op initiatief van de Brielse Bisschoppelijke Commissie. Vanwege het 450 jaar herdenking van de Martelaren van Gorcum is het stripverhaal nu gedigitaliseerd en voor het eerst online voor een breed publiek beschikbaar. Klik hier voor het stripverhaal

Geuzen- en Martelarenroute
Dit jaar is het precies 450 jaar geleden dat in Brielle negentien geestelijken hun leven gaven. Wij kennen hen als de Martelaren van Gorcum. Gaat u dit jaar op bedevaart naar Brielle? Loop dan ook de Geuzen- en Martelarenroute (“Bezinningsroute vrijheid en verdraagzaamheid, de Geuzen- en Martelarenroute”). Dit is een 2 kilometer lange wandelroute die loopt door de historische vestingstad Brielle en eindigt bij de Bedevaartskerk. Op 1 april 1572 namen de Watergeuzen Brielle in en veroverden de stad op de Spanjaarden. Het was de eerste stad die viel en er wordt gesproken over de bevrijding van Brielle. Maar de gebeurtenissen leidden ook tot de gevangenneming van de latere martelaren. De “Geuzen- en Martelarenroute” laat de wandelaars stilstaan bij deze complexe geschiedenis met vragen rond de thema’s vrijheid en verdraagzaamheid. Klik hier voor de route